Selecție și recrutare

Fluctuatia de personal afecteaza intotdeauna performanta unei organizatii. Capacitatea de predictie insa, si de acoperire in timp util a necesitatilor de capital uman pot face diferente demne de luat in considerare in ceea ce priveste bunul mers al firmei.

  • Impactul negativ al unui proces de recrutare si selectie ineficient, asupra organizatiei poate îmbrăca diverse forme:
  • Neidentificarea corecta a abilitatilor si aptitudinilor unui nou angajat poate duce in cele mai multe cazuri la necesitati de training suplimentare sau la necesitatea schimbarii persoanei selectate. O asemenea decizie trebuie sustinuta legal prin evaluarea performantelor respectivei persoane, procedura consumatoare de timp si de bani. De asemenea, acoperirea necesitatilor de training sunt consumatoare de resurse. Pe de alta parte un management pasiv, in aceste situatii, se rasfrange direct asupra climatului de lucru si asupra eficientei activitatii firmei.
  • Evaluarea unui aplicant nu inseamna numai masurarea si aprecierea gradului de potrivire tehnica a acestuia cu pozitia pe care organizatia o are deschisa. Este important de stiut si impactul pe care il pot avea trasaturile de personalitate, care genereaza atitudini si comportamente ce pot intra in conflict cu climatul existent sau cu insasi cultura organizationala a firmei, generand disconfort si pierderi.
  • Trebuie, de asemenea, sa fie luata in considerare predictia de timp pe care aplicantul este dispus sa il petreaca in postul oferit de organizatie. Nedispunand de instrumente predictive potrivite pentru acest lucru, exista pericolul ca angajatul sa paraseasca organizatia intr-un timp mult mai scurt decat se preconizase. Acest fenomen creeaza de asemenea costuri suplimentare si pierderi semnificative.

Sintetic spus, provocările se reflectă în cifra de afaceri, în echilibrul economic al companiei şi, nu în ultimul rând, în climatul din interiorul companiei:

  • Scădere a productivităţii şi, implicit, a veniturilor, creştere a costurilor;
  • Atmosferă tensionată, demotivare, scădere a calităţii;
  • Fluctuaţie de personal mare (cu impact major la nivelul specialiştilor, in costuri şi timp);
  • O solutie poate fi externalizarea procesului de recrutare si selectie obtinand astfel eficientizarea si cresterea productivitatii, economie de timp, predictii cu un grad mai mare de precizie.